Olutarvio

Olutarvio

The Wild Beer Co Witness - Brettainen Pale Ale

Makuprofiili

Tallisen hiivainen, happaman hedelmäinen, raikas, tuore.

Tietoisku panimosta

The Wild Beer Co on walesilainen, siidereistään kuuluisassa Lounais-Englannin Somersetissa sijaitseva pienpanimo, joka on tunnettu nykyaikaisista oluenvalmistus menetelmistään. Panimo tykkää käyttää mäskinsä saccharomyces -hiivakannoilla moderneissa terästankeissa, mutta toisaalta monet panimon oluet ovat tynnyrissä kypsytettyjä. Melko spessua kamaa siis! Tämä on panimo, jonka oluita höpöoluthifistelijät himoitsevat.

Arvio oluesta

Lasiin kaatuu kellertävä, läpinäkyvä olut. Vaahtoa jää pieni pitsi reunalle. Kyseessä on brettainen olut, joten avataan ensin hieman mikä tämä bretta on.

Puhekielessä ”Bretta”, eli brettanomyces on hiiva, joka on tuoksultaan ja maultaan erityisen tunnistettava. Tämä hiiva on sen verran voimakkaan makuinen, että yleensä sen oluissa huomaa. Parhaiten hiivakantaa kuvaa adjektiivilla ”navettainen” tai ”tallinen”, sillä nuuhkaistaessa siirtyy aivan jonnekin maaseudulle. Bretta joko ihastuttaa tai vihastuttaa, välimaaston mielipiteitä ei yleensä ole. Niille, jotka eivät brettaa ennen ole maistanut, saattaa tuntua että brettaisessa oluessa olisi ikäänkuin jokin ”pielessä”. Monelle bretta on kuitenkin miellyttävä ja arvostettava kokemus.

Pullon suosituksen mukaan olut on tarkoitus juoda mahdollisimman tuoreena. Pullossa hieman sakkaa. Tuoksu on tallisen brettainen, mukana myös hapanta hedelmää.

  • 5,8 %
  • 0,33l %
  • 60 IBU
  • 6,5 €

Maultaan olut on ensialkuun yllättävänkin kevyttä, raikasta juotavaa. Maussa on vahvasti mukana hyvää brettahiivan makua, eli erittäin tallista ja nahkaista makumaailmaa isoilla haukkauksilla. Hedelmäisyys jää hieman lämmetessään paitsioon, eikä oluesta pidemmän päälle erota hirveästi muuta kuin brettahiivaa, joka kutkuttaa ja potkii mukavasti viimeisenä.

Tuomio

Erittäin mielenkiintoinen olut, mutta jos tästä hiivakannasta ei pidä, olut ei välttämättä ole se ykkösvaihtoehto. Suositeltava valinta kokeilunhaluisille sekä bretasta pitäville!

Takaisin ylös